Olivolja 1 liter
Olivolja 1 liter
olivolja  250ml
olivolja 250ml
exclusive Timjanhonung 400g
exclusive Timjanhonung 400g
Timjanhonung 450g / 270g
Timjanhonung 450g / 270g
Timjanhonung   30g
Timjanhonung 30g
Sesambitar  220g
Sesambitar 220g
KIT: honung 270g / olivolja 250g
KIT: honung 270g / olivolja 250g
Natursalva  olivolja / bivax
Natursalva olivolja / bivax
Olivtvålar med utandoft 125g
Olivtvålar med utandoft 125g
SPA-produkter  300ml
SPA-produkter 300ml

Mina produkter kommer från sydvästra Kreta. Jag väljer det som jag levt med på Kreta i 25 år och som jag kan stå för.  Olivoljan är noga utvald av handplockade oliver. De pressas av odlare som 

som jag är van vid. Pressat i den fabriken i många år. Maskinellt framställd olivolja vid en temperatur av ca 28°.  De paketreras omgående och ställs på pall. Transport till mig o direkt till Dig.

Sköna tips
Olivbad: Tappa upp ett bad och häll i 10–15 droppar eterisk olja, tillsammans med ett par matskedar olivolja.
Hårkur: Värm lite olivolja som du masserar in i torrt hår. Sjunk ner i olivbadet och njut. Låt oljan i håret verka i cirka 15 minuter. Schamponera håret medan oljan sitter i. Skölj sedan.
Starka naglar: Ta några droppar olivolja och massera naglarna. Upprepa någon gång i veckan, så blir naglarna starkare och hårdare.

                                                                                  Min  olivolja
Det är viktigt att man verkligen vet var olivoljan kommer ifrån och när den är skördad pressad och paketerad.
Det är så jag jobbar och kommer att fortsätta med. Jag är med i processen runt min olivolja.  Vet att det är ”årets Skörd” .Att den skördas och paketeras i samma stund.  Tittar på färgen , luktar på den och smakar av den innan den fylls på i mina burkar.Den är då förhållandevis billig till den goda produkt den är.  Min målsättning är att Du som konsument ändå ska förstå äktheten i min  produkt.
Jag är med från början till färdig vara. Den kommer från odlare till fabrik till dig bara genom mig. 

Efter 23 år  på Kreta och med lika många  års erfarenhet av olivplockning så anser jag mig kunna känna lite skillnad. Det finns inget bättre än när man går med oliverna till fabriken och pressar sin olja som att där på plats smaka av  med en bit bröd.  Vi i vår familj fyllde en flaska som vi tog hem och sen var det fest. Undrar om det är det som alla kallar:   ”första press”

För oss finns ingen ”första o andra” press. Har frågat många kloka män som  har olivpress fabrik och pressat olivolja i 50 år och de förstår inte riktigt vad jag frågar. De tittar på mig och undrar vad jag menar………
Det som händer är att man pressar oliverna. I mitt fall är det den olja jag presenterar som är kallpressad jungfruolja. Dvs, En surhetsgrad 0,3-0,8 (0,1 -0,3 kallas för 
Min olivolja , plockas pressas samma dag eller dan efter (får inte stå länge i några säckar ) och det är min jungfruolja.
Oliverna är Koreneiko  (Elianes som de också heter)
Kvalitetsbestämmande faktorer är jordmån, klimat, mognadsgrad vid skörden, kvalitet på rensningen av de nyskördade oliverna o.s.v.. Om frukten skadas under skörd och transport börjar den lätt jäsa, varvid syrahalten ökar och därmed kvaliteten försämras.

Det finns skördemaskiner för oliver, men det medför mycket rensningsarbete. Ett primitivt sätt att skörda är att breda ut presenningar på marken under trädet och sen slå med käppar bland grenarna, så att oliverna faller ner. Sen kan de lätt fösas ihop. Detta fungerar bäst sent på skördesäsongen, då frukterna lättare lossnar från skaftet. Det är så vi skördar oliverna här på Kreta. Hela säsongen.
Det plockas även för hand men tar väldigt lång tid men går bra vid små träd. Det behövs ungefär 3 600 oliver (cirka 6 kg), för att man skall få 1 liter olja.
Den bättre oljan framställs genom att oliverna pressas vid måttlig temperatur, så kallad kallpressning, vilket innebär att temperaturen ska hållas inom 28 °C-35 °C. Kallpressning av olivolja är en kemikaliefri process där endast tryck används för att producera högkvalitativ olja. Min olja pressas vid 28°.
En odlare sa till mig: Det är som att pressa saften ur en apelsin

(Den olja som därefter återstår i fruktmassan extraheras med olika industriella metoder (varmpressning). Därvid kan diverse tillsatser förekomma.)


/  Agni /

Välj rätt sort
Extra jungfruolja – finaste oljan. Får endast innehålla 1 gram fria fettsyror/100 gr. Används främst som smaktillsats i sallader, i soppor, över färdiga rätter med grönsaker, kött och fisk.
Starka hjärtan på Kreta
I den internationella studien Seven Countries Study, en klassisk jämförelse av hjärtsjukdom i olika kulturer hade Finland mest hjärtsjukdomar och Kreta minst. Skillnaden beror troligen på användningen av olivolja på Kreta.
Men förutom att olivoljan är som balsam för kroppen så är den perfekt som skönhetsmedel. Olivolja anses vara den bästa oljan i tvål, och ger en mild lutfri tvål som löddrar och rengör redan vid låga temperaturer.
Oljan har en vårdande och välgörande verkan, fungerar mot ömtålig och sårig hud och kan användas i förebyggande syfte mot bensår och dålig blodcirkulation. Oljan är mjukgörande, närande och har en skyddande effekt på huden. Den sägs också fungera bra på olika slags eksem.
Olivoljan tränger långsamt ut margarinet ur de svenska köken, trots att den är bra för hälsan, särskilt för hjärtat. Långtidsstudier som genomförts på uppdrag av bland annat WHO har visat att oljan även kan förebygga flera olika tumörsjukdomar.
Enligt en svensk forskargrupp får kvinnor som äter mycket enkelomättade fettsyror mer sällan bröstcancer. Det räcker med 10 g olivolja om dagen för att få effekt.
– Olivoljan är bästa källan till enkelomättade fettsyror och det är just de fettsyrorna som minskar risken för cancer, säger Alicja Wolk, cancer- och nutritionsforskare vid Karolinska institutet och en av de som ledde studien.

– Studien visade att det är 30 procent minskad risk för cancer, och nya analyser har visat samma resultat så jag är övertygad om att det har ett samband, säger Alicja Wolk.
– Dessutom är olivoljan bra för hjärtat, så mitt råd är att man absolut ska byta ut margarinet mot olivolja! Själv använder jag bara olivolja.
Bra mot reumatism
Olivolja och kokta grönsaker kan minska risken för reumatism, enligt grekiska forskare. En studie vid universitetet i Aten visar att risken att drabbas av reumatoid artrit, en kronisk inflammatorisk sjukdom som angriper lederna, kan minskas med rätt diet. När 145 reumatiker och 188 friska personer undersöktes visade det sig att de som åt minst olivolja löpte 2,5 gånger större risk att drabbas av reumatism än storkonsumenterna. För dem som åt minst kokta grönsaker ökade risken att få reumatism med 75 procent.


/   Agni  /  
 Källa   http://wwwb.aftonbladet.se/halsa/include.html 

 NATURSALVA
Av min mamma lärde jag mig  hur man gör äkta natursalva som våra förfäder använde. Naturliga läkemedel och kosmetika utan tillsats av  kemikalier!
Denna keralifi  ( vaxsalva) innehåller naturligt vax som produceras av bin från kerogen av körtlar och jungfruolja.
Det är en fullständigt naturlig  produkt... salva utan kemikalier, konserveringsmedel eller andra tillsatser .. 
Den kan användas  överallt på vår hud eftersom den är fukt givande :  i ansiktet , händer och överallt där det är torr hud.
Vaxet är mjukgörande, fukt givande och helande eftersom olivolja innehåller vitamin A och E som lämnar fri radikal (rynkor) att visa upp .. Och i allmänhet bra för  öppna sår, brännskador, hudproblem .. En gåva som naturen ger oss, för skönhet och hälsa!
Marianna / biodlare på Kreta.

Kreta, honungens  hemland
Kretas  läge i Sydligaste delen av  Grekland bidrar till tillväxt.  en stor variation av aromatiska växter och örter finns  året runt. Det är en plats full av vilda växter, såsom timjan, salvia, tall, Dittany och, naturligtvis, odlad citrus. Dessa erbjuder kretensiska bin sin favorit typ av livsmedel; honung!

Honung och hälsofördelar
Denna ovanliga produkt innehåller sådana sockerarter som gör det möjligt att användas även i fall av diabetes mellitus. Det är ett livsmedel rika på vitaminer och antioxidanter (mot cancer). Enligt senaste undersökningar, en kemisk förening, triol, förekommer endast i timjanhonung ökar sina kemopreventiva egenskaper mot bröst, livmoder och prostatacancer. Det ger musklerna mer energi, sinne med tydlighet, det desinficerar och reglerar matsmältningssystemet. Dess regelbundna användning ger vitalitet till kroppen och bidrar till att förlänga livet. Vidare är det rikt på koppar , kalcium och järn. För att klassas som timjanhonung från den grekiska lagstiftningen, måste den innehålla mer än 18% timjan pollenkorn. Det bör noteras att denna andel är lägre i andra medelhavsländer (Italien, Spanien) där timjanhonung också hittats.

Produktion 
Produktionen uppgår till 10% av den totala honungsproduktionen i Grekland. Det är den mest populära typen av honung i Grekland och på grund av dess särskilda organoleptiska egenskaper, är det den viktigaste typen av grekisk honung. Det är värt att nämna att även om det hör till den kategori av blommor som prövas och behandlas som en separat kategori av honung. 

Kretensisk  timjanhonung är en helt naturlig produkt, unikt i världen på grund av särdragen hos regioner med flora där det produceras. Havet runt ön ger en speciell smak och en unik arom till timjanhonung som gör det sticker ut bland kundernas preferenser. Faktiskt, den sällsynta biologiska mångfalden, arom och speciell smak som kännetecknar kretensiska timjanhonung hjälp den rankas först i världen, när det gäller kvalitet.

Från mitten av maj, är våra honungsbin placerade i Kissamos , i synnerhet i cape Gramvousa, Elafonissi och antikens Falasarna där timjan frodas. Vår främsta uppgift  är att behålla den höga kvaliteten på honung i form av hög kvalitet och smak.    /   Marianna  

SPA-PRODUKTER
Alla produkter är biologiskt nedbrytbara, med hypoallergen komposition, vilket inte påverkar kroppens pH.
Innehåller ej:  parabener, syntetiska färgämnen, silikoner, propylenglykol och eller animaliska ingredienser.
Ej provade på djur.
Sedan 1889 har ABEA producerat  rena vårdprodukter baserade på olivolja. Eftersom användningen av olivolja i personlig hygien och kroppsvård är en tradition av århundraden som fortsätter fram till idag.
Oliveoljeprodukter är utmärkta för att ge näring åt huden eftersom de har anti-aging egenskaper för att bibehålla elasticitet, fukt och fasthet i huden. Fettsyror hindrar  från att förlora vatten från insidan av huden (uttorkning) samtidigt som det förhindras att toxiner kommer in i huden.
E-vitamin och aminosyror som innehåller olivolja hjälper till att bilda nytt kollagen och elastin, medan dess antioxidanter skyddar cellerna och förbättrar hudens försvar.